Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia!
To dzięki niemu dzieci mają energię do nauki i zabawy.
Mały Samorząd Uczniowski postanowił o tym wszystkim przypomnieć, zapraszając uczniów klas 0-III naszej szkoły, do przygotowania wspólnego, wiosennego śniadania 1 kwietnia 2022 r. Tego dnia odbyły się zajęcia kulinarne, na których uczniowie przygotowywali zdrowe śniadanie. Najpierw poznali zasady zdrowego odżywiania oraz korzyści wynikające ze spożywania drugiego śniadania. Dowiedzieli się, jak ważna jest zbilansowana dieta bogata w produkty zbożowe oraz owoce, warzywa i soki. Sami wybrali produkty, z których powinno składać się zdrowe, drugie śniadanie. Następnie przygotowywali je według własnej fantazji. Uczniowie z wielkim zapałem wykonywali swoje kulinarne zadanie, którego rezultatem były różnorodne i bardzo kolorowe kanapki, sałatki, koktajle, soki, owocowe szaszłyki, marchewkowe frytki, itp. Do akcji włączyli się również Rodzice, którym serdecznie dziękujemy za dodatkowo przygotowane wspaniałości takie jak: galaretki z owocami, ciasteczka i babeczki zbożowe, gofry, suszone owoce. Wszystko wyglądało pięknie, kolorowo i było przepyszne, a przede wszystkim pożywne oraz zdrowe. Mamy nadzieję, że był to dla wszystkich niezapomniany dzień i nasi uczniowie będą na co dzień wdrażali spożywanie takich pysznych posiłków.
Dziękujemy wszystkim uczniom i Paniom wychowawczyniom
za aktywny, kreatywny udział w naszym przedsięwzięciu.
Opiekunowie MSU: B. Staniszewska, I. Grygo