Jadłospis
15.12.2025 Poniedziałek
Zupa: pomidorowa z makaronem 250 ml
Alergeny: mleko, seler
Składniki: wywar z kości i warzyw-180 ml, marchew-25g, pietruszka-10g, seler-05g, por-05g, konc. pomidorowy-15g, śmietana 18%- 120g, makaron-30g, koper lub natka pietruszki-03g.
II danie: Kotlet wieprzowy duszony w sosie własnym- 110g, ziemniaki-250g
Alergeny: jaja, gluten
Składniki: łopatka wp.-86 g, jaja-10g, bułka- 7g, cebula-4g, bułka tarta-2g, olej-1g,
Surówki: z marchwi i chrzanu -100 g
Alergeny: mleko, gorczyca
Składniki : marchew -83 g, jabłko- 6 g, śmietana 18% -4 g, chrzan- 4g, musztarda -1 g,
cukier -1g, sól -1g
Napój : Kompot aroniowo- porzeczkowy 220 ml
Składniki : woda- 195g , porzeczka 10g, aronia-10 g, miód pszczeli -4 g, cukier-1 g
16.12.2025 Wtorek
Zupa: szczawiowo- szpinakowa z jajkiem -250 ml, pieczywo mieszane-20 g
Alergeny: seler, jajko, mleko, gluten
Składniki: wywar z kości i warzyw-180 ml, ziemniaki-80g, marchew-20g, pietruszka-10g, seler-10g, por-05g, szczaw konserwowy 20g,szpinak-20 g, śmietana 18% -25g, jaja-5g, koper zielony-05g
II danie :pieczeń wieprzowa w sosie chrzanowym -110g, kasza jęczmienna -50g
Alergeny: gluten
Składniki: karkówka-109 g, olej-0,5g, cebula- 0,3g, mąka pszenna-0,2g
Surówki: buraczki zasmażane-100 g
Alergeny: mleko, gluten
Składniki : Burak- 85 g, masło- 6 g, śmietana 18% - 4 g, mąka pszenna-3 g, cukier - 1g,
sól -1 g
Napój: Herbata owocowa- 220 ml
Składniki: 210 ml- woda, herbata – 6g, miód pszczeli- 3 g , cukier – 1 g
Podwieczorek : jabłko
17.12.2025 Środa
Zupa : ogórkowa- 250 ml, pieczywo mieszane-20 g
Alergeny: mleko, seler, gluten
Składniki: wywar z kości i warzyw-100 ml, ogórek kiszony -65g,kasza jęczmienna - 30g, marchew-25g, pietruszka-15g,śmietana 18% -7 g, seler-6g, por-1g, koper zielony- 1g .
II danie: gołąbki w sosie pomidorowym-260g, ziemniaki- 250 g
Alergeny: seler, gorczyca, mleko, gluten
Składniki: kapusta biała-135g, łopatka wp-60g, ryż-20g, marchew-15g, pietruszka-10g, seler- 5g, cebula-5 g, śmietana18% -5g, koncentrat pomidorowy- 3,5 g, masło-0,5g, mąka pszenna-0,5g, olej-0,5g
Napój: Kompot z porzeczki czarnej- 220 ml
Składniki : woda- 195 ml, porzeczka czarna-20g, miód pszczeli -4g, cukier - 1g.
18.12.2025 Czwartek
Zupa : barszcz czerwony - 250 g, pieczywo mieszane- 21 g
Alergeny: mleko, seler, gluten
Składniki : wywar z kości i warzyw – 110 g, ziemniaki- 50 g, burak- 40g, marchew-25 g, pietruszka-10g, seler-5g, śmietana 18% -4g, por-3g, ocet winny- 2g, pietruszka natka lub koper- 1g
II danie: naleśniki z serem-240 g
Alergeny: gluten, mleko, jaja
Składniki: twaróg półtłusty- 80g, mąka pszenna: 72-g, jaja-50 g, olej-12g, mleko- 7g, woda-7g, śmietana- 7g, miód pszczeli- 4g, cukier – 1g
Napój: Kakao z mlekiem – 220 ml
Alergeny: mleko
Składniki : mleko – 215 ml, miód pszczeli – 3,5 g, cukier – 1 g, kakao – 0,5 g
Podwieczorek: pomarańcza
19.12.2025 Piątek
Suchy prowiant
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Etiam lacinia feugiat libero, quis sodales metus porta quis. Proin maximus feugiat ipsum id rhoncus. Donec quis dolor
Phasellrtsce scipitvarius mi. Cum sociistoque pentibus et magnis diarturtots nascetur rimulug maleada odiorbi dio gravida atcurus necuus a lorem. Maecenas tristique ori ac sem. Duis ultrices pharetra gna. Donec accumsan malesuada ornec sit amet eros. Lorem ipsum dolor sit amt consc tetuer aiing elit. Mauris fermentum tum magna. Sed laoreet aliquam leo. Ut te dolor dapbus eget elentu vel cursus eleifend elit. Aenean auctor wrna. Aliqua volutpat. Duis ac turpis. Integer rutrum ante eu lacuest um liberoisl porta vel sceleisque eget malesuada at neque. Vivam nibhus leo vel metus. Nulla facilisi. Aenean nec eros. Vestibulum ante ipsum primis in faucibus orci luctus et trices posuere cubilia Suspendisse sollicitudin velit sed leo pharetra augue nec augue. Nam elit magnandrerit sit amet tincidunt ac viverra sed nulla.
Donec porta diam eu massa. Quisque diam lorem interdum vitaedapibus ac scelerisque vitae pede. Donec eget tellus non erat lacinia fermentum. Donec in velit vel ipsum auctor pulvinar. Proin ullamcorper urna et felis. Lorem ipsum dolor sit amet, conse ctetur adipiscing elit. Etiam lacinia feugiat libero, quis sodales metus porta quis. Proin maximus feugiat ipsum id rhoncus. Donec quis dolor eu est sagittis cursus sed eu ex. Suspendisse bibendum dignissim justo. Aliquam vestibulum magna at iaculis eleifend. Sed mattis ligula et sem egestas rutrum. Vestibulum vel ante nec erat fermentum varius. Curabitur tempus commodo velit, non commodo libero aliquam eu. Suspendisse hendrerit, urna ut convallis auctor, nunc arcu fermentum urna, eleifend vestibulum mauris nunc sit amet velit. Fusce quis massa non nibh pharetra commodo eu vel tortor. Pellentesque dui turpis, ornare at condimentum sit amet, interdum eget turpis. Praesent vitae ipsum maximus, tempus mauris ac, viverra enim. Nullam lorem lectus, venenatis sed porttitor at, cursus quis tellus.