Jadłospis
Zupy: rosół drobiowy z makaronem -250 ml
Alergeny: seler , jaja, gluten
Składniki: wywar z kości i warzyw -180 ml ,makaron -40 g. marchew -30g, pietruszka – g, seler -7 g, por -4g,pietruszka natka – 3g
II danie: pieczone udko kurczęce-150g, ziemniaki-250g
Składniki: udko kurczęce-145g, olej - 5g
Surówki: z marchwi i chrzanu -100 g
Alergeny: mleko, gorczyca
Składniki : marchew -83 g, jabłko- 6 g, śmietana 18% -4 g, chrzan- 4g, musztarda -1 g,
cukier -1g, sól -1g
Napój: Kompot śliwkowy -220 ml
Składniki : woda- 195 ml, śliwka -20g, miód pszczeli -4g, cukier -1 g
09.05.2025 Piątek
Zupa: barszcz ukraiński - 250 g, pieczywo mieszane -21 g
Alergeny: mleko, seler, gluten
Składniki : wywar z kości i warzyw- 110 ml, ziemniaki -50g, burak- 26 g, marchew-15g, fasola drobna- 12g, kapusta biała-12 g, pietruszka- 8 g, seler- 5 g, por-4g, śmietana 18% -4g, pietruszka natka- 1 g, ocet winny -1g, cukier -1g, sól -1g
II Danie rybne: Pulpety rybne w sosie koperkowym -110 g, ryż -250g
Alergeny: ryba, mleko, gluten, jaja, seler
Składniki : ryba - 80 g, bułka -10g, jaja-3g, cebula-3g, marchew-3 g, koper-2 g, bułka tarta -2g, pietruszka- 2 g, seler-1,5g, por- 1,5 g, mąka pszenna-1,5 g, masło-0,5g
Surówki: sałatka z ogórka kiszonego -100 g
Alergeny: gorczyca
Składniki : ogórek kiszony -75g, jabłko -14g, cebula- 5g, olej -3g musztarda -2g, cukier – 1g
Napój: kisiel jabłkowo- cytrynowy 220 ml
Składniki: woda -195 ml, jabłko-9 g, cytryna- 9 g, miód pszczeli – 4g, mąka ziemniaczana-2g, cukier -1 g
12.05.2025 Poniedziałek
Zupy: jarzynowa -250 g , pieczywo mieszane -21 g
Alergeny: mleko, gluten, seler
Składniki : wywar z kości i warzyw -126 g , mieszanka warzywna 7-skl. -54g, marchew- 25g, groszek zielony -15g, pietruszka- 14g, seler- 9 g, śmietana 18% -5 g, sól -1g, natka pietruszki-0,5g, koper zielony -0,5g
II danie: wątróbka smażona z cebulą-120g, ziemniaki-250g
Alergeny: gluten
Składniki: wątróbka -100g, cebula-8g, mąka pszenna-05g, olej-07g
Surówki: kiszona kapusta z marchewką i jabłkiem -100 g
Alergeny: gorczyca
Składniki : kapusta kiszona -70 g, marchew -8 g, cebula -8 g, jabłko-8 g,
musztarda –olej 3g,olej -2 g, cukier-1 g
Napój: kompot truskawkowy -220 ml
Składniki : woda 195 ml, truskawka- 20g, miód pszczeli -4g, cukier – 1g
16.05.2025 Piątek
Zupy: fasolowa -250 g, pieczywo mieszane -21 g
Alergeny: seler, gluten
Składniki : wywar z kości i warzyw -130 g, ziemniaki- 50g, fasola drobna -26 g, marchew- 20g, pietruszka- 11g, seler- 7g, por-4g, sól -1g, czosnek- 0,5g, pietruszka natka -0,5g
II danie: Tuńczyk z makaronem- 310 g
Alergeny: ryba, gluten, mleko
Składniki : tuńczyk- 100g, makaron rurki- 100g, koncentrat pomidorowy- 40 g, dynia-40g, śmietana- 10 g, ser -10 g, cebula – 8 g, czosnek - 1 g, sól – 1g
Surówki: wielowarzywna - 100g
Alergeny: gorczyca
Składniki : marchew-20g, kapusta pekińska -15g, papryka -15g, sałata lodowa -10g, por -5g, groszek konserwowy -5g, fasolka konserwowa -5g, kukurydza konserwowa -5g, rzodkiewka -5g, jabłko -5 g, olej -3g, miód pszczeli -2g,musztarda -2g, cukier -1g, sól -1g, ocet winny -1g
Napój: Kisiel agrestowy 220- ml
Składniki : woda-193 g, agrest – 20g, miód pszczeli-4 g ,mąka ziemniaczana – 2g, cukier- 1 g
19.05.2025 Poniedziałek
Zupa : ogórkowa- 250 ml, pieczywo mieszane-20 g
Alergeny: mleko, seler, gluten
Składniki: wywar z kości i warzyw-180 ml, ziemniaki- 120g, marchew-25g, pietruszka-10g, seler-5g, por-1g, ogórek kiszony-36g, śmietana 18% -10 ml
II danie : wieprzowina w jarzynach -180 g, ziemniaki – 250 g
Alergeny: seler, gluten, gorczyca
Składniki: łopatka wp-90 g, mieszana warzywna 9 składnikowa-40 g, marchew-20g, cebula-15g, kapusta biała-10g ,groszek zielony – 3g, pietruszka natka – 1g ,mąka pszenna-0,5g, olej-0,5g
Surówki: z rzepy białej -100 g
Alergeny: mleko
Składniki: rzepa biała-90g, Jabłko- 4g, śmietana 12% - 2g, majonez-2g , cukier -1g, sól -1g
Napój: Herbata owocowa- 220 ml
Składniki: 210 ml- woda, herbata – 6g, miód pszczeli- 3 g , cukier – 1 g
20.05.2025 Wtorek
Zupa : mleczna z zacierką-250 ml
Alergeny: mleko, gluten
Składniki: mleko-220 ml, zacierka babuni-25g, miód pszczeli -4g, cukier – 1g
II danie : kotlet schabowy panierowany-120 g, ziemniaki- 250 g
Alergeny: jaja, gluten
Składniki: schab wp bez kości-95g, bułka tarta-7g, mąka pszenna-7 g,jaja-7g, olej-4g
Surówki: sałatka z buraczków z jabłkiem i cebulą -100 g
Składniki : burak - 80g, jabłko-10g, cebula -4g, olej-3 g, ocet winny -1 g, cukier -1 g, sól -1 g
Napój: Woda z cytryną i miętą-220 ml
Składniki : woda - 199 ml, cytryna 20g, mięta- 1g
21.05.2025 Środa
Zupa: szczawiowa z jajkiem -250 ml, pieczywo mieszane-20 g
Alergeny: seler, jajko, mleko, gluten
Składniki: wywar z kości i warzyw-180 ml, ziemniaki-80g, szczaw konserwowy 40g, marchew-20g, pietruszka-10g, seler-10g, por-05g, śmietana 18% -25g, jaja-5g, koper zielony-05g
II danie: lazania- 260g
Alergeny: gluten, mleko, gorczyca
Składniki: łopatka wp-90g, makaron-70g, ser żółty -40g, śmietana 18% -30g, cebula-15 g, olej-12g, koncentrat pomidorowy-2g, mąka pszenna-1 g
Surówki: Ogórek zielony ze szczypiorem- 100g
Składniki : ogórek zielony -93 g, szczypior - 4g, cukier -1g, sól -1g,
ocet winny -1g
Napój: Kompot z agrestowo- porzeczkowy 220 ml
Składniki : woda-195 ml, agrest-10g,porzeczka czarna- 10g, miód pszczeli -4g, cukier -1g
22.05.2025 Czwartek
Zupy : botwina -250 g, pieczywo mieszane -21g
Alergeny: mleko, seler, gluten
Składniki : wywar z kości i warzyw- 110 g, botwina -90 g, marchew-20g, pietruszka -8g, seler -6g, por -5g, śmietana 18% -4 g, koper zielony- 3 g, ocet winny -2 g, cukier -1 g, sól -1g
II danie: gołąbki w sosie pomidorowym-260g, ziemniaki- 250 g
Alergeny: seler, gorczyca, mleko, gluten
Składniki: kapusta biała-135g, łopatka wp-60g, ryż-20g, marchew-15g, pietruszka-10g, seler- 5g, cebula-5 g, śmietana18% -5g, koncentrat pomidorowy- 3,5 g, masło-0,5g, mąka pszenna-0,5g, olej-0,5g
Napój: Woda mineralna niegazowana– 500 ml
Deser: banan
23.05.2025 Piątek
Zupy: wiejska z zacierką -250 ml, pieczywo mieszane -20 g
Alergeny: seler, gluten
Składniki: wywar z warzyw i kości -180 ml, marchew- 20g, zacierka babuni-20 g pietruszka -10g, seler -10g, por -5 g, cebula-5g, pietruszka natka -03g
II Danie rybne: Kotlet mielony z miruny -100 g, ziemniaki -250 g
Alergeny: ryba, jaja, gluten
Składniki : filet z miruny -90g, bułka świeża – 2 g, bułka tarta 2 g, cebula- 2g, jaja – 1,5 g, o Surówki: sałaty lodowej z pestką dyni i słonecznika
Składniki : sałata lodowa– 90 g, pestka dyni- 3 g, pestka słonecznika -3 g, olej -2 g , cukier -1 g, sól -1 g
lej- 1g, marchew – 0,5g, pietruszka -0,5g, seler- 0,3g, masło-02g
26.05.2025 Poniedziałek
Zupa: żurek z jajkiem i chrzanem-250 ml, pieczywo mieszane -20 g
Alergeny: mleko, seler, jajko, gluten
Składniki: wywar z kości i warzyw-180 ml, ziemniaki-120g, marchew-25g, pietruszka-10 g, seler-07g, por-5g, mąka pszenna-07 g, śmietana 18%-15 g, jaja-15g, chrzan-01g, natka pietruszki-03g
II danie: ryż zapiekany z jabłkiem i cynamonem-330g
Alergeny: mleko
Składniki: jabłko-214 g, ryż-70g, śmietana 18% - 24g, twaróg półtłusty- 16 g , miód pszczeli- 4g, cukier – 1 gcynamon-1g,
Deser: jogurt 7 zbóż -140g
27.05.2025 Wtorek
Zupy: pieczarkowa - 300 ml, pieczywo mieszane -20 g
Alergeny: mleko, gluten, seler
Składniki: wywar z kości i warzyw - 127 ml, pieczarka 80 g, marchew - 30g, kasza jęczmienna -27g, pietruszka- 14g, śmietana 18% -10g, seler - 6g, por -6g, pietruszka natka -03g
II danie: panierowany filet kurczęcy-120g, ziemniaki-250g
Alergeny: gluten, jajo
Składniki: filet kurczęcy-95g, jaja-8 g, bułka tarta-7g, mąka pszenna-5g, olej-5g
Surówka: z marchwi i jabłka-100 g
Alergeny: mleko, gorczyca
Składniki: marchew-75 g, jabłko-10g, śmietana 18% - 8 g, musztarda -5g,
cukier-1g, sól -1g
28.05.2025 Środa
Zupa : barszcz czerwony - 250 g, pieczywo mieszane- 21 g
Alergeny: mleko, seler, gluten
Składniki : wywar z kości i warzyw – 110 g, ziemniaki- 50 g, burak- 40g, marchew-25 g, pietruszka-10g, seler-5g, śmietana 18% -4g, por-3g, ocet winny- 2g, pietruszka natka lub koper- 1g
II danie: pieczeń rzymska w sosie- 115g, kasza bulgur -50g
Alergeny: jaja, gluten
Składniki: łopatka wp- 90g, buła świeża-8g, jaja- 8g, cebula-7g, olej- 1g, bułka tarta -1g,
Surówka : sałata ze szczypiorem w śmietanie-100g
Alergeny: mleko
Składniki : sałata -82 g, szczypior-10g, śmietana 18% -5g, ocet winny -1 g, cukier -1g, sól -1g
Napój: Herbata owocowa- 220 ml
Składniki: 210 ml- woda, herbata – 6g, miód pszczeli- 3 g , cukier – 1g
29.05.2025 Czwartek
Zupa: pomidorowa z makaronem 250 ml
Alergeny: mleko, seler
Składniki: wywar z kości i warzyw-180 ml, marchew-25g, pietruszka-10g, seler-05g, por-05g, konc. pomidorowy-15g, śmietana 18%- 120g, makaron-30g, koper lub natka pietruszki-03g.
II danie :pieczeń wieprzowa-110g, ziemniaki-250 g
Alergeny: gluten
Składniki: karkówka-109 g, olej-0,5g, cebula- 0,3g, mąka pszenna-0,2g
Surówki: mizeria-100 g
Alergeny: mleko
Składniki : ogórek zielony -90 g, śmietana18% -4 g, cebula -3g, koperek -1 g, sól -1g, cukier -1g
Napój: kompot truskawkowy -220 ml
Składniki : woda 195 ml, truskawka- 20g, miód pszczeli -4g, cukier – 1g
30.05.2025 Piątek
Zupy: krem z marchwi - 250 g, grzanki - 20 g
Alergeny: mleko, seler, gluten
Składniki: wywar z kości i warzyw -120 ml, marchew- 58 g, ziemniaki – 45 g, pietruszka -10g, seler-6 g, por -5 g, śmietana 18% - 4 g, sól -1g ,natka pietruszki – 1 g
II Danie rybne: Filet rybny w cieście- 110g, ziemniaki-250 g
Alergeny: jaja, mleko, ryba, gluten
Składniki: filet z miruny-100g, mąka pszenna -5 g, jaja-2 g, olej -3g
Surówki: kiszona kapusta z marchewką i jabłkiem -100 g
Alergeny: gorczyca
Składniki : kapusta kiszona -70 g, marchew -8 g, cebula -8 g, jabłko-8 g,
musztarda –olej 3g,olej -2 g, cukier-1 g
Napój: Kisiel wieloowocowy-220 ml
Składniki : woda -183 ml, mieszanka kompotowa – 30 g, miód pszczeli- 4 g, mąka ziemniaczana – 2 g, cukier – 1g
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Etiam lacinia feugiat libero, quis sodales metus porta quis. Proin maximus feugiat ipsum id rhoncus. Donec quis dolor
Phasellrtsce scipitvarius mi. Cum sociistoque pentibus et magnis diarturtots nascetur rimulug maleada odiorbi dio gravida atcurus necuus a lorem. Maecenas tristique ori ac sem. Duis ultrices pharetra gna. Donec accumsan malesuada ornec sit amet eros. Lorem ipsum dolor sit amt consc tetuer aiing elit. Mauris fermentum tum magna. Sed laoreet aliquam leo. Ut te dolor dapbus eget elentu vel cursus eleifend elit. Aenean auctor wrna. Aliqua volutpat. Duis ac turpis. Integer rutrum ante eu lacuest um liberoisl porta vel sceleisque eget malesuada at neque. Vivam nibhus leo vel metus. Nulla facilisi. Aenean nec eros. Vestibulum ante ipsum primis in faucibus orci luctus et trices posuere cubilia Suspendisse sollicitudin velit sed leo pharetra augue nec augue. Nam elit magnandrerit sit amet tincidunt ac viverra sed nulla.
Donec porta diam eu massa. Quisque diam lorem interdum vitaedapibus ac scelerisque vitae pede. Donec eget tellus non erat lacinia fermentum. Donec in velit vel ipsum auctor pulvinar. Proin ullamcorper urna et felis. Lorem ipsum dolor sit amet, conse ctetur adipiscing elit. Etiam lacinia feugiat libero, quis sodales metus porta quis. Proin maximus feugiat ipsum id rhoncus. Donec quis dolor eu est sagittis cursus sed eu ex. Suspendisse bibendum dignissim justo. Aliquam vestibulum magna at iaculis eleifend. Sed mattis ligula et sem egestas rutrum. Vestibulum vel ante nec erat fermentum varius. Curabitur tempus commodo velit, non commodo libero aliquam eu. Suspendisse hendrerit, urna ut convallis auctor, nunc arcu fermentum urna, eleifend vestibulum mauris nunc sit amet velit. Fusce quis massa non nibh pharetra commodo eu vel tortor. Pellentesque dui turpis, ornare at condimentum sit amet, interdum eget turpis. Praesent vitae ipsum maximus, tempus mauris ac, viverra enim. Nullam lorem lectus, venenatis sed porttitor at, cursus quis tellus.